11.1.Girişimcilik ve Mesleki Beceriler
Bireyin iş hayatında başarılı olabilmesi, girişimcilik becerisine sahip olmasına bağlıdır. Bunun için bireylerin karşılaştıkları bir sorunu ve işi tanımlama, işin sebeplerini ve sonuçlarını öngörme, organizasyon yapma, karar alma, öncülük ve yöneticilik yapma, motivasyon sahibi olma, risk alma, iş hayatı ve toplum ile ilgili geleceği öngörme becerilerini geliştirmesi gerekir.
Bireyin iş hayatında başarılı olabilmesi mesleki becerilere sahip olmasına bağlıdır. Bunun için bireyin mesleğini seçme sorumluluk ve iradesine sahip olma, ilgi duyduğu mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve tutumların ve ilişkili olduğu mesleklerin farkında olma, mesleğiyle ilgili ahlak kurallarının farkında olma, standartları ve mevzuatı öğrenmeye istekli olma, ilgi duyduğu mesleğin kariyer imkânlarını ve basamaklarını bilmesine ihtiyacı vardır.
11.2.İletişim ve Kişiler Arası Beceriler
Bireyin toplum hayatına katılabilmesi için iletişim kurabilmesi gerekir. Bunun için yazılı, sözlü ve sözsüz iletişim kurma, duygu ve düşüncelerini ifade etme, suçlamaksız cevap verme ve cevap alma, gerektiğinde “Hayır!” diyebilme tutumu geliştirmelidir. Bu becerileri kazanabilmesi, kendisine ve başkalarına değer vermesi ve saygı göstermesi, empati geliştirmesi, dürüst ve güvenilir olması, güvenli olan ve olmayan ilişkileri ayırt edebilmesi ile mümkündür. Danışma, tartışma, kabul ve reddetme becerilerine sahip olması; güvenli ve girişken olması; sağlıklı ilişkiler kurabilmesi ve sürdürebilmesi; uyumlu, mutlu ve başarılı yaşamayı sağlar. Böylece işbirliği ve ekip çalışması yapabilme, akran baskısıyla başa çıkabilme ve çatışmaları yönetebilme gibi üst düzey becerilere de ulaşılır.
11.3.Karar Verme ve Eleştirel Düşünme
Bireyin yaşamda başarılı olabilmesi karar verme ve eleştirel düşünme becerisini geliştirmesine bağlıdır. Bireyin karar verme becerisini geliştirebilmesi için bireysel ve ortaklaşa sorun çözmesi, sorumluluk bilinci içerisinde uygun kararları seçmesi, baskı altındayken direnç gösterebilmesi, kararlarına sadık kalması gerekir. Bireyin eleştirel düşünme becerisini geliştirmesi ise çeşitli olasılıkları gözetmesi, amaçlarla araçlar arasında uygunluk araması, çözümleyici ve değerlendirici düşünmesi, öneri geliştirebilmesi, vaktinde geri bildirim vermesi, riskleri ve sonuçlarını göze alması, duygularını mantığıyla denetleyebilmesi ile mümkündür.
11.4.Sorunlarla Başa Çıkma, Kendini İdare ve Kontrol Etme
Bireyin toplumsal hayata uyum sağlayabilmesi, sorunlarla başa çıkma ve kendini idare etme becerisini geliştirmesine bağlıdır. Bunun için öncelikle bireyin hedef belirleyebilmesi, görev ve sorumluluk alabilmesi, zamanı doğru ve etkili yönetmesi gerekir. Bu ise öz değerlendirme ve öz eleştiri yapma, eleştiri kabul etme ve yapma, öz güven ve öz saygı sahibi olma ile mümkündür. Bu süreç, içsel denetimi arttırması ve bireyin kendisiyle barışık olması açısından önemlidir. Bireyin sağlıklı psikoloji geliştirerek toplumsal hayata uyum sağlayabilmesi, duygularını kontrol etme becerisini geliştirmesine bağlıdır. Bunun için bireylerin öfke kontrolü yapma, endişe ve kaygı ile başa çıkma, kayıp, keder, travma ve istismar ile baş etme, yardım arama davranışı gösterme, stresi yönetme, sabır ve sebat gösterme, kişisel güvenlik sağlama becerilerini geliştirmesi gerekir.
11.5.Yenilikçilik
Bireyin topluma ve insanlığa yararlı işler yapabilmesi, yenilikçi düşünmesi ve yeni fikirlere açık olmasına bağlıdır. Bunun için teori, pratik ve metot hakkında bilgi sahibi olması, bir sorunla ilgili ön bilgi edinmesi, fikir oluşturması ve fikrî hareketliliği bilmesi, tasarım ile estetik ilişkisini kurması, sıradan düşünce ile özgün ve yeni düşünceyi ayırt etmesi, sebep-sonuç ilişkilerini fark etmesi, taklit ile özgün ayrımını yapması ve mantıksal çerçeveyi oluşturması gerekir. Mucitleri ve kâşifleri tanıyıp takdir etmesi, yaptığından keyif alması, başkalarının düşüncelerinin özgünlüğünün ve yenilikçiliğinin farkında olması ve takdir etmesi, yenilikçi bir birey olmada özendirici olur. Ayrıca bu süreçte birey plan, tasarım ve modelleme yapma, özgün, yeni ve faydalı fikirler oluşturma gibi üst düzey becerilere de ulaşır.